Ga naar de inhoud
Bron Museum Schooltijd schoolklasje Museum Schooltijd

Deelnemer

Museum Schooltijd

Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.

Uitgebreid zoeken

Over Museum Schooltijd

Museum Schooltijd
Museum Schooltijd Museum Schooltijd

Als je museum Schooltijd bezoekt, dan zie je – aan de hand van de zeer omvangrijke collectie schoolobjecten die er tentoongesteld is – al gauw hoe het onderwijs zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Niet alleen hier in de omgeving, maar ook in de rest van Nederland. De collectie die er getoond wordt, beslaat vooral de eerste jaren van het schoolgaan van kinderen.

 

Begonnen door een schooldirecteur, die eigenlijk niets weg kon gooien, heeft het bijeenbrengen en bewaren uiteindelijk geleid tot een indrukwekkend aantal schoolitems. Museum Schooltijd  behoort, wat de omvang van de collectie betreft, tot de absolute top van Nederland!

 

We presenteren hier bijvoorbeeld de vele wandkaarten, waarbij de meester of juf vroeger zo boeiend vertelde over de Germanen, Sloot en plas en de Rotterdamse haven. De leesplankjes van Hoogeveen, legio lees- reken- en taalmethodes, een uitgebreide verzameling kinderboeken van vroeger en héél veel hulpmiddelen die in het leerproces gebruikt werden. Bezoek de schoolklasjes in de sfeer van 1900 en de sfeer van 1960.

 

Het museum geeft uitleg over vroegere vormen van onderwijs, van klooster- en hofscholen, parochie- en stadsscholen, tot het onderwijs van de huidige tijd. Het nodigt uit tot het vergelijken en vaststellen van verschillen en overeenkomsten, tot beleven en herbeleven…

Contact

Museum Schooltijd
Nieuwstraat 2-4
4531 CW Terneuzen

 

+31 (0)115 720 821
info@schoolmuseumterneuzen.nl

 

logo Museum Schooltijd met ABC

 

Ga naar website

Veelgestelde vragen

  • Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
    Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
    Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
    Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.

    Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.

    Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm.

  • Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
    Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl.

  • Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.