Ga naar de inhoud
Bron Marie Tak van Poortvliet Museum, zomer 2022

Deelnemer

Marie Tak van Poortvliet Museum

Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.

Uitgebreid zoeken

Over Marie Tak van Poortvliet Museum

Tentoonstellingsgebouw in 1911
Tentoonstellingsgebouw in 1911 Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg

Het Marie Tak van Poortvliet Museum is een museum voor beeldende kunst in de badplaats Domburg.
In het museum staat de (klassiek) moderne schilderkunst centraal met als speerpunt het fenomeen kunstenaarskolonies en kunst die rond de zogenaamde Domburgsche Tentoonstellingen (1911-1921) ontstond.

 

 

Kunstenaarskolonie Domburg
Badplaatsen lijken van nature kunstenaars aan te trekken. In Domburg werd die aantrekkingskracht nog verhoogd door de ongekunstelde schoonheid van de omgeving, de bijzondere lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het land van Walcheren. Het grillige duinlandschap, de altijd weer anders lijkende zee en de oude bossen die de dorpskern omzomen hebben veel dichters, componisten en schrijvers, maar vooral schilders geïnspireerd. Met enkele Belgische schilders zoals Emile Claus, Euphrosine Beernaert en Camille Van Camp begon de kunstenaarskolonie Domburg zich omstreeks 1870 te ontwikkelen. Haar grootste bloei beleefde zij tijdens Domburgsche Tentoonstellingen, met de aanwezigheid van kunstenaars uit de hele wereld, van wie de bekendste Jan Toorop en Piet Mondriaan zijn.

 

Wisseltentoonstellingen
In een replica van het tentoonstellingsgebouw van Toorop en zijn kunstvrienden zijn jaarlijks meerdere wisseltentoonstellingen rondom dit bijzondere erfgoed te zien. De binnentuin is een oase van rust; bij mooi weer kun je hier genieten van een kop koffie of thee en een beeldenexpositie. In het museum bevindt zich naast een museumwinkel ook het toeristisch informatiepunt van Domburg. Dagelijks geopend, kijk op de website voor de actuele tentoonstelling.

Contact

Marie Tak van Poortvliet Museum
Ooststraat 10a
4357 BE Domburg

 

+31 (0)118 584 618
info@museumdomburg.nl

 

 

 

Ga naar website

Veelgestelde vragen

  • Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
    Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
    Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
    Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.

    Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.

    Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm.

  • Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
    Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl.

  • Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.