Deelnemer
Het Vlaemsche Erfgoed
Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.
Over Het Vlaemsche Erfgoed
Het Vlaemsche Erfgoed is een levendig openluchtmuseum in Groede, Zeeuws-Vlaanderen, dat bezoekers meeneemt naar het dorpsleven van de eerste helft van de 20e eeuw. Het museum biedt een unieke en interactieve ervaring waar jong en oud samen kunnen genieten van een historische reis terug in de tijd.
Bezoekers kunnen ronddwalen door het straatje gevuld met authentieke winkels en werkplaatsen die een beeld geven van het levendige landbouwdorp Groede, zoals een grutterswinkel, timmerwerkplaats en kapsalon. Enthousiaste vrijwilligers, zoals een schoenmaker, smid en schilder, houden de traditionele ambachten levend en geven regelmatig demonstraties van hun vakmanschap. Je mag overal binnenkijken en zien hoe men vroeger werkte en leefde, wat een bijzonder inzicht geeft in de dagelijkse routine van die tijd.
Naast het sfeervolle straatje, is ook rijksmonument Lutherse Kerk aan de Molenstraat onderdeel van het museum. Hier is de tentoonstelling ‘Welkom in Groede’ te zien, over de geschiedenis van de Salzburger Lutheranen in combinatie met hedendaagse verhalen over vertrekken en aankomen.
Voor kinderen zijn er knutselpakketjes en een speurtocht waarmee ze zelf aan de slag kunnen, wat zowel leuk als leerzaam is. Het Vlaemsche Erfgoed biedt een fascinerende en toegankelijke manier om de geschiedenis van het Vlaamse platteland te ontdekken.
Contact
Het Vlaemsche Erfgoed
Slijkstraat 10
4503 BC Groede
+31 (0)117 372 414
erfgoed@zeelandnet.nl
Ga naar website
Veel gestelde vragen
-
Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.
Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.
Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm. -
Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl. -
Leuk dat je interesse hebt om mee te doen met Collectie Zeeland. Stuur een mail naar info@collectiezeeland.nl. Dan nemen wij contact met je op.
Bekijk hier alvast meer informatie over het Zeeuws erfgoedplatform.
En op deze kennisbank vind je allerlei informatie over registeren en digitaliseren van je erfgoedcollectie. -
Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.