Deelnemer
Stichting Behoud Hoogaars
Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.
Over Stichting Behoud Hoogaars

Rond 1900 voeren ongeveer 1.000 vissersvaartuigen in de Scheldedelta, waaronder hoogaarzen en hengsten. Deze houten schepen met platte bodems waren ideaal voor de ondiepe wateren van de Zeeuwse Delta. Terwijl de hoogaars een opvallend hoge achtersteven had, stond de hengst bekend om zijn robuustheid en steile boeg. Door de opkomst van stalen schepen en stoommachines verdwenen deze traditionele vaartuigen vrijwel volledig.
In 1990 richtten drie vrienden uit Vlissingen de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) op om dit erfgoed te behouden. Aanvankelijk lag de focus op documentatie en bewustwording, maar toen de mosselhoogaars Andries Jacob (YE36) dreigde te worden gesloopt, besloot de SBH het schip te kopen. Dit markeerde het begin van een groeiende vloot.
In de jaren daarna breidde de stichting uit met onder andere de hengst De Drie Gebroeders (TH49) en de jachthoogaars Alcyon. Later volgden kleinere schepen, zoals de Botje en de Boreas, een unieke steekhengst uit 1895. Elk schip onderging intensieve restauraties, uitgevoerd door vrijwilligers en vakmensen. De SBH bezit nu negen historische schepen, waaronder de Windroos (1926), die momenteel wordt gerestaureerd.
Contact
Stichting Behoud Hoogaars
Verrijn Stuartweg 26
4462 GE Goes
+31 (0)118 410 045
info@hoogaars.nl
Ga naar website
Topstukken
-
Object
Lijnenplan -nieuw- van het houten hoogaarsjacht Alcyon II
Stichting Behoud Hoogaars -
Object
Zeilplan houten hoogaars YE 36 Andries Jacob
Stichting Behoud Hoogaars -
Object
Masttop houten hoogaars YE 36 Andries Jacob
Stichting Behoud Hoogaars -
Object
Doorsneden – ontwerp restauratie – houten hoogaars Hengstjacht TH49 Drie Gebroeders
Stichting Behoud Hoogaars
Alle collecties

Objecten
Struin door de collecties van de Zeeuwse erfgoedinstellingen en vind de meest uiteenlopende voorwerpen!

Beeldbank
Op zoek naar een foto, video of ander beeldmateriaal? Hier kun je het allemaal vinden!

Verhalen
Collectie Zeeland vertelt verhalen over landschap, monumenten, voorwerpen en mensen.

Kranten en tijdschriften
Doorzoek Zeeuwse kranten en tijdschriften en ontdek de geschiedenis van 1885 tot 1999.

Natuurhistorische collectie
Opgezette dieren, fossielen, planten: in de natuurhistorische collecties vind je dit en meer!
Veelgestelde vragen
-
Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.
Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.
Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm. -
Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl. -
Leuk dat je interesse hebt om mee te doen met Collectie Zeeland. Stuur een mail naar info@collectiezeeland.nl. Dan nemen wij contact met je op.
Bekijk hier alvast meer informatie over het Zeeuws erfgoedplatform.
En op deze kennisbank vind je allerlei informatie over registeren en digitaliseren van je erfgoedcollectie. -
Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.