Ga naar de inhoud
Bron Historische Scheepswerf Meerman Nico Parlevliet

Deelnemer

Historische Scheepswerf C.A. Meerman

Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.

Uitgebreid zoeken

Over Historische Scheepswerf C.A. Meerman

De scheepswerf in Arnemuiden met op de voorgrond meerdere hoogaarzen
Historische Scheepswerf Meerman Nico Parlevliet

De werf is oorspronkelijk gesticht in 1763. In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf. Hij is de eerste generatie van Meermannen die de werf geëxploiteerd hebben. In 1986 sluit de laatste van de zeven generaties, Cornelis A. Meerman, dan 71 jaar oud, de deuren. Er is onzekerheid over de toekomst, de werf en de gebouwen zijn niet meer in goede staat. Uiteindelijk wordt de werf met alle toebehoren overgedaan aan de Gemeente Middelburg, voor een symbolisch bedrag van één euro.

 

Meerman stelt daarbij drie voorwaarden:

  • Restauratie van de werf
  • Openstelling voor publiek als werkend museum
  • Handhaving van de zondagsrust

 

De werf is in de loop van twee en een halve eeuw gespecialiseerd in het bouwen van vissersschepen voor de Zeeuwse wateren. Dat waren schepen van het type Hoogaars. Platbodem schepen met zijzwaarden. Overal in Nederland gebruikt men platbodem schepen voor de visserij op de binnen- en kustwateren vanwege de vele ondieptes.

 

De hoogaars heeft een gestrekt model, met een sterk vallende voorsteven. Vooral de Arnemuidse hoogaarzen waren spriet getuigd. Daarnaast bouwde de werf andere kleinere houten schepen en bijboten. Maar ook jachten voor de pleziervaart waren een belangrijke bron van inkomsten. De grootste houten jachthoogaars was meer dan 18 meter lang.

 

Bezoekers kunnen de werf bezichtigen op de tijden van openstelling. Verbazingwekkend is de uitgebreide tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Maar wat het echt bijzonder maakt, is, dat men het werken zelf kan bewonderen: op de werf worden de monumentale schepen gerestaureerd. Zo wordt de houten scheepsbouw en de visserij van toen voor ons in de toekomst bewaard.

Contact

Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

 

+31 (0)653 818 346
info@werfarnemuiden.nl

 

 

Ga naar website

Veelgestelde vragen

  • Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
    Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
    Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
    Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.

    Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.

    Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm.

  • Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
    Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl.

  • Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.