Ga naar de inhoud
Bron Drakentanden

Sterk Zeeland

Strijdtoneel in de delta

Een houten reconstructie van een Mottekasteel op een vliedberg.
Mottekasteel Oostkapelle Beeldbank Provincie Zeeland, www.beeldbank.zeeland.nl, T. Stanowicki

De Zeeuwen hebben heel wat bezetters, oorlogen en strijd aan zich voorbij zien trekken. De Scheldedelta is in strategisch opzicht belangrijk en Zeeland is bovendien een grensgebied. Dat vormt samen het recept voor een zeer gewild en dus druk bevochten gebied.

De eerste verdedigingswerken

Eeuwen geleden werden in Zeeland de eerste militaire verdedigingswerken opgericht. In de Romeinse tijd verrees in Aardenburg een castellum tegen invallers uit zee. Je komt er meer over te weten in het museum in Aardenburg. Daarin zie je hoe het dagelijks leven was in Romeins Aardenburg. Aan de Burchtstraat zijn de fundamenten gereconstrueerd van de hoofdpoort van het castellum.

Eind negende eeuw werden op verschillende plekken in Zeeland aarden, cirkelvormige ringwalburgen gebouwd. Ook dat had te maken met gevaar vanaf zee: de Vikingen. Ze lagen bij Oostburg, Domburg, Oost-Souburg, Middelburg en Burgh. In Oost-Souburg en Burgh vind je indrukwekkend grote reconstructies van deze negende-eeuwse ringwalburgen.

Mottes en stenen kastelen

Zeeuwse ambachtsheren verdedigden hun grondgebied met een mottekasteel – een aarden heuveltje met daarop een houten of bakstenen toren. De bergjes die overbleven, werden later vliedbergen genoemd, omdat men dacht dat ze wijkplaatsen voor hoge vloeden waren geweest. Het grootste deel van de nog bestaande mottes ligt op Walcheren en Zuid-Beveland. De Duivelsberg bij Kapelle bevindt zich in een parkje en is toegankelijk. In de landschapstuin van museum Terra Maris bij Oostkapelle staat een reconstructie van een mottekasteel met toren. In de zomermaanden worden hier regelmatig middeleeuwse evenementen voor kinderen georganiseerd.

Vanaf de veertiende eeuw werden er ook (bak)stenen kastelen in Zeeland gebouwd. Er zijn er maar weinig over. Je vindt nu nog Slot Haamstede en Slot Moermond op Schouwen-Duiveland en Ter Hooge en Westhove op Walcheren. Dat laatste gebouw staat vlak bij Terra Maris en je kunt er overnachten – het is in gebruik als hostel.

Vestingwerken en de Tachtigjarige Oorlog

Omdat stadsmuren ook hun nut verloren, namen Zeeuwse steden daar vanaf eind zestiende eeuw ook afscheid van. Ze omringden zich met moderne aarden, stervormige vestingwerken. Die zijn (deels) nog te vinden bij Tholen, Sluis, Middelburg, Veere, Goes, Brouwershaven en Hulst. De vestingwerken van die laatste stad zijn zonder twijfel het best bewaard gebleven en je kunt er mooie wandelingen over maken.

De moderne versterking van steden en de stichting van forten en linies kreeg een enorme stimulans door de Opstand tegen Spanje vanaf 1560. Er zijn maar liefst 450 militaire werken uit die tijd bewaard gebleven in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen (van kleine schansjes tot complete vestingsteden). Samen worden ze de Staats-Spaanse Linies genoemd. Een aantal forten of schansen van de Staats-Spaanse Linies is fraai gerestaureerd, zoals Fort Berchem bij Retranchement. Delen van linies zijn te bezoeken, zoals de Liniedijk ten oosten van Hulst.

Een veel toegepaste tactiek tijdens de Tachtigjarige Oorlog was inundatie. Vrijwel heel Zeeuws-Vlaanderen werd tussen 1583 en 1604 onder water gezet. De Tachtigjarige Oorlog werd daarnaast ook óp het water uitgevochten. De wereldberoemde serie wandtapijten in het Zeeuws Museum herinnert daaraan. Aan Zeeuwse zeehelden is sowieso geen gebrek. Vlissingen bracht niet alleen vlootvoogd Michiel de Ruyter voort, maar was ook de bakermat van geslachten als Evertsen en Banckert.

Grensgebied

De Westerschelde was van groot tactisch belang. Daarom werd er door de eeuwen heen flink gewerkt aan de verdediging. Zowel Fort Rammekens (het oudste zeefort van West-Europa) als het iets jongere Fort Ellewoutsdijk moesten het scheepvaartverkeer op de Westerschelde beheersen. Beide forten zijn te bezoeken. Rammekens ligt middenin een natuurgebied – door ophoging van de dijken nu verder van het water verwijderd dan toen het gebouwd werd. Kustverdediging is inmiddels van groter belang dan controle van de vaarweg vanuit het fort.

  • Een deel van een aardenwerken gezicht wat vroeger een beker moet zijn geweest.
    Beker van gebronsd aardewerk versierd met in mal gevormd gezicht of buste, zogenaamde planetenvaas of beter borstbeeldbeker Museum Cultuurforum Aardenburg, objectnr. MCA00136

    Romeins Aardenburg

    Zeeland is lange tijd Romeins grondgebied geweest. Op verschillende plaatsen in de provincie zijn sporen van de Romeinen teruggevonden, maar nergens zoveel als in Aardenburg. Dit was een belangrijk punt in de kustverdediging van het Romeinse rijk.
    Bekijk object
  • Luchtfoto van de ringwalburg in Oost-Souburg. De aarden wal aan de rand van de cirkel is in 1994 gereconstrueerd en geeft een goed beeld van hoe het verdedigingswerk er ooit uit heeft gezien.
    Ringwalburg Oost-Souburg Beeldbank Provincie Zeeland, www.beeldbank.zeeland.nl, Sky Pictures

    Ringwalburgen

    Eind zevende, begin achtste eeuw ging het Zeeland economisch voor de wind dankzij productie van zout en wol. Dit was de tijd dat Vikingen de Europese kust plunderden en zij lieten hun oog ook op Zeeland vallen. Als reactie daarop zijn er in Zeeland ringwalburgen aangelegd. Er is nog veel onduidelijk over de aanleg van deze verdedigingswerken. Wat niet onduidelijk is, zijn de sporen die ze hebben nagelaten, ook omdat er reconstructies zijn gemaakt.
    Lees meer
  • Zegel met tegenzegel in bruine was van graaf Floris V van Holland. Voorzijde: een naar rechts galopperend paard met een man in volle wapenrusting. De man heeft een zwaard in de opgeheven rechterhand en in de linkerhand een 'petit écu' met heraldisch embleem. Keerzijde: wapenschild.
    Lakzegel van Floris, graaf van Holland en Zeeland, ca. 1266 – ca. 1296 Rijksmuseum Amsterdam

    Slag bij Baarland

    In de late middeleeuwen voerden de graven van Vlaanderen en Holland bijna doorlopend strijd om de macht over Zeeland. Dit leidde in 1295 tot de Slag bij Baarland, waarbij de Zeeuwse adel de zijde van de graaf van Holland koos.

     

    Lees meer
  • Voorstellingen uit de Hoeksche en Kabeljaauwsche twisten
    Voorstellingen uit de Hoeksche en Kabeljaauwsche twisten Publiek domein

    Hoekse en Kabeljauwse Twisten

    Gedurende zo’n anderhalve eeuw woedden in Holland en Zeeland de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Ze hadden hun oorsprong in het conflict tussen Margaretha van Beieren en haar zoon Willem V en eindigden met de rebellenoorlog van ‘roofridder’ Jonker Frans van Brederode.
    Lees meer
  • Een fort dat aan het water ligt wordt belegerd door een grote groep soldaten met speren, kanonnen, trommels en vlaggen. Op het water zijn enkele schepen te zien. Ook zijn Middelburg, Arnemuiden en Vlissingen aangeduid op de tekening.
    Belegering van Fort Rammekens Maritiem Muzeeum Zeeland

    Fort Rammekens

    In 1547 gaf de landvoogdes Maria van Hongarije opdracht om op de zuidoostpunt van Walcheren een fort te bouwen. De plek was in strategisch opzicht gunstig gelegen. Hier begon immers de toegang tot de vaarweg naar Middelburg. Ook de vaargeul richting Antwerpen liep vlak langs de kust. Vijandelijke schepen konden dus vanaf de kust beschoten worden. Bovendien konden op deze plaats gemakkelijk troepen aan land gaan.
    Bekijk object
  • Schilderij met daarop te zien hoe een groot schip over een galei vaart. Een strijd op het water tussen meerdere schepen.
    Scheepsstrijd op de Zeeuwse stromen, slag bij Sluis 26 mei 1603 Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Maritiem Muzeeum Zeeland

    Tachtigjarige Oorlog

    Vanaf de late jaren 1550 groeide bij verscheidene bevolkingsgroepen in de Lage Landen onvrede over het politieke en religieuze beleid dat vanuit Spanje werd aangestuurd. Vooral de adel vreesde voor de aantasting van haar privileges en financiën. Bovendien voelden veel burgers zich ongemakkelijk door de aanwezigheid van de Spaanse troepen op hun grondgebied.
    Bekijk dit object
  • Een oude nieuwsprent met daarop een tekening van het vestingstadje Hulst dat wordt ingenomen door soldaten vanuit vogelvluchtperspectief.
    Beleg van Hulst, 1596 Philipp Uffenbach, Rijksmuseum Amsterdam

    Beleg van Hulst

    Een vesting die voor het Spaanse leger onneembaar zou zijn. Zo dacht prins Maurits over de stad Hulst, die in 1591 door zijn troepen was veroverd. Maar na een korte belegering viel Hulst in augustus 1596 toch weer in Spaanse handen.
    Lees meer
  • Model van het Nationale standbeeld van M.A. de Ruyter in Vlissingen, 1841
    Model van het Nationale standbeeld van M.A. de Ruyter in Vlissingen, 1841 Royer, L. / Lurasco, Gebr., Maritiem Muzeeum Zeeland, objectnr. MMZ6301

    Michiel de Ruyter

    Michiel de Ruyter is Nederlands bekendste zeeheld. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol in belangrijke zeeslagen. In gevechten bleek hij te beschikken over een uitstekend strategisch inzicht. Vanwege zijn successen werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot.
    Bekijk object
  • Op de kaart is een gat te zien op de plek waar het huis van de familie Leijdekkers stond. Acht Engelse bommen, die voor de Duitsers in het Belgische Zeebrugge bestemd waren, werden per vergissing afgeworpen op Zierikzee en kwamen op diverse plekken in de stad terecht. Op de foto zijn meerdere beschadigde huizen te zien.
    Prentbriefkaart Sint Domusstraat Zierikzee, 1917 Zeeuws Archief, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZG-0159

    Eerste Wereldoorlog

    Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar buurland België waar jarenlang een hevige strijd woedde, was dat niet. Zeeland lag maar op een kilometer of zeventig van het slagveld en je kon hier het geschut goed horen. De oorlog had veel gevolgen voor Zeeland. De grens ging dicht, er werd gesmokkeld, er waren vergisbombardementen en gigantische vluchtelingenstromen. Zeeland moest aan de bak om door deze zware tijd te komen.
    Lees meer
  • Dit aquarel is een aangezicht waarbij we uitkijken op de vuurtoren van Haamstede. Op de kaart ziet u punten die van te voren door de waarnemer zijn ingemeten (met afstanden). Dit zodat ze direct konden vuren over de juiste afstand.
    Waarnemingskaart (Duitse bunker), Haamstede Bevrijdingsmuseum Zeeland, objectnr. BMZSBKZ-000034

    Tweede Wereldoorlog

    In de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter ijverig aan de Atlantikwall, die liep van Noorwegen tot de Spaanse grens. Zeeland kreeg een enorm aantal bunkers. Vlissingen werd een complete vesting. Er loopt een bunkerroute langs meerdere bunkers tussen Groot-Abeele en Vlissingen en de stad heeft ook een Museumbunker. Van de ongeveer duizend bunkers die op Schouwen-Duiveland zijn gebouwd, zijn er nog een paar honderd over. De bekendste – de vleugelbunker – is te bezoeken in het bos van Burgh-Haamstede. Voor het grootste deel van Zeeland eindigde de oorlog in november 1944, na de grootscheepse Slag om de Schelde en een desastreuze inundatie van Walcheren.
    Bekijk object
  • A: geëmailleerd naambord "Blokploeglid Bescherming Bevolking" B: enveloppe met zwarte opdruk van de dienst minister van Binnenlandse Zaken: wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf, inhoudende: C: informatieboekje 'wenken voor eerste hulp' D: informatieboekje: wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf E: informatieboekje: toelichting op de wenken van de bescherming van uw gezin en uzelf
    Verschillende objecten verwant aan de Bescherming Bevolking Museum De Meestoof, objectnr. Objectnr. THO1272

    Koude Oorlog

    Na de Tweede Wereldoorlog brak internationaal een politiek gespannen periode aan, bekend als de Koude Oorlog. Om bij een eventuele (kern)oorlog de bevolking zo goed mogelijk te kunnen beschermen, zette de Nederlandse regering een organisatiestructuur voor civiele verdediging op, de Bescherming Bevolking. Als onderdeel hiervan werden schuilkelders en commandoposten gebouwd. De bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Looierssingel in Middelburg gaf aanleiding om daaronder het Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV) en een nieuwe provinciale BB-commandopost te realiseren.
    Bekijk object
  • 170 290
    Romeins Aardenburg
  • 7e eeuw 9e eeuw
    Ringwalburgen
  • 1295
    Slag bij Baarland
  • 1345 1492
    Hoekse en Kabeljauwse Twisten
  • 1547
    Fort Rammekens
  • 1568 1648
    Tachtigjarige Oorlog
  • 1596
    Beleg van Hulst
  • 1607 1676
    Michiel de Ruyter
  • 1914 1918
    Eerste Wereldoorlog
  • 1939 1945
    Tweede Wereldoorlog
  • 1947 1991
    Koude Oorlog
De Tweede Wereldoorlog en de Atlantikwall

In de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter ijverig aan de Atlantikwall, die liep van Noorwegen tot de Spaanse grens. Zeeland kreeg een enorm aantal bunkers. Vlissingen werd een complete vesting. Er loopt een bunkerroute langs meerdere bunkers tussen Groot-Abeele en Vlissingen en de stad heeft ook een Museumbunker. Van de ongeveer duizend bunkers die op Schouwen-Duiveland zijn gebouwd, zijn er nog een paar honderd over. De bekendste – de vleugelbunker – is te bezoeken in het bos van Burgh-Haamstede. Voor het grootste deel van Zeeland eindigde de oorlog in november 1944, na de grootscheepse Slag om de Schelde en een desastreuze inundatie van Walcheren. Hier kom je alles over te weten in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Koude Oorlog

Niet lang na de bevrijding doemde de Koude Oorlog op. Ook die liet zijn sporen na. Er staan nog luchtwachttorens bij Nieuw-Namen, Koewacht en Eede. Angst voor een aanval met kernwapens leidde tot de bouw van ondergrondse schuilkelders. Een daarvan bevindt zich in de parkeerkelder aan het Groene Woud in Middelburg, een andere onder de voormalige brandweerkazerne aan de Looierssingel in Middelburg. Met Open Monumentendag kun je hier terecht.

Een betonnen bunker in het landschap.
Overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog: bunker in Koudekerke. Beeldbank Provincie Zeeland, www.beeldbank.zeeland.nl, B. Biondina

Gerelateerde verhalen

Ontdek de verhalen die bij deze erfgoedlijnen horen!