Ga naar de inhoud
Bron Oosterscheldemuseum Yerseke gebouw

Deelnemer

OosterscheldeMuseum

Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.

Uitgebreid zoeken

Over OosterscheldeMuseum

Schoolplaat Oesterputten
Schoolplaat Oesterputten OosterscheldeMuseum, objectnr. OMY121-0017

In één van de mooiste monumentale panden van Yerseke, het voormalige gemeentehuis, is sinds 1995 het Oosterschelde-Museum gevestigd. In twee zalen worden bezoekers meegenomen op een reis door de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur. Aan de hand van talrijke objecten wordt het verhaal verteld van het verdronken land van Zuid-Beveland en de rol die de Oosterschelde heeft gespeeld bij het ontstaan van Yerseke. Het OosterscheldeMuseum bezit een uitgebreide collectie gerelateerd aan de mossel- en oestercultuur en de verdronken dorpen.

 

Mossel- en oestercultuur
In de expositie wordt een beeld gegeven hoe Yerseke zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld tot het nationale centrum van de mossel- en oestercultuur. Dit aan de hand van een unieke verzameling objecten, geluid- en beeldmateriaal.

 

Verdronken dorpen
Het gebied ten oosten van Yerseke werd in middeleeuwen geteisterd door zware stormen en overstromingen. Dit had tot gevolg dat het gebied grotendeels is verdronken en dat er 18 dorpen onder water zijn verdwenen. De stad Reimerswaal heeft tot 1633 het hoofd boven water kunnen houden. In de expositie van de verdronken dorpen wordt de geschiedenis getoond van de bloei en ondergang van de stad Reimerswaal en omliggende dorpen.

Contact

OosterscheldeMuseum
Kerkplein 1
4401 ED Yerseke

 

+31 (0)113 574 374
info@oosterscheldemuseum.nl

 

Ga naar website

Veelgestelde vragen

  • Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
    Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
    Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
    Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.

    Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.

    Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm.

  • Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
    Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl.

  • Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.