Deelnemer
Maritiem Muzeeum Zeeland
Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.
Ga mee naar zee!
In het vernieuwde Maritiem Muzeeum Zeeland nemen bekende en onbekende zeevaarders en zeemansvrouwen je mee op zeereis. Ze vertellen je de indrukwekkende maritieme geschiedenis van Zeeland in de zeventiende en achttiende eeuw vanuit een meerstemmig perspectief.
In het muZEEum bewonder je maritieme schilderkunst, sublieme zeegezichten en scheepsmodellen van vroeger en nu. Ook vind je er veel maritieme archeologie. Schatten van de zeebodem, uit achttiende-eeuwse scheepswrakken.
Het muZEEum beheert duizenden objecten uit twee VOC-wrakken: ’t Vliegend Hert en Rooswijk. Goud en zilverstukken, borden, bestek, bekers en flessen (met de wijn er nog in!). Het zijn de stille getuigen van het leven aan boord toen. Zo weten we beter hoe het leven was voor de zeevaarders.
Het muZEEum beheert één van de grootste museale collecties in Zeeland, met 17.000 objecten. De maritiem-archeologische collectie is qua omvang en variëteit één van de belangrijkste in Nederland. Daarnaast beheert het muZEEum een belangrijke Michiel de Ruytercollectie en verschillende bedrijfs- en kunstcollecties. Het muZEEum is lid van de Canon van Nederland. In de collectie vind je onder andere sleutelstukken van de Canon uit de vensters Michiel de Ruyter, VOC/WIC en slavernij. Een topcollectie die het waard is om gezien te worden, in het muZEEum of online!
Contact
Maritiem Muzeeum Zeeland
Nieuwendijk 11
4381 BV Vlissingen
+31 (0)118 412 498
info@muzeeum.nl
Ga naar website
Veel gestelde vragen
-
Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.
Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.
Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm. -
Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl. -
Leuk dat je interesse hebt om mee te doen met Collectie Zeeland. Stuur een mail naar info@collectiezeeland.nl. Dan nemen wij contact met je op.
Bekijk hier alvast meer informatie over het Zeeuws erfgoedplatform.
En op deze kennisbank vind je allerlei informatie over registeren en digitaliseren van je erfgoedcollectie. -
Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.