Deelnemer
Museum De Meestoof
Zoek in de collecties museumstukken, kranten, foto's, archiefdocumenten, kaarten, affiches, religieus erfgoed en archeologische vondsten.
Over Museum De Meestoof
Het streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland vertelt de verhalen van de bewoners van Tholen en Sint Philipsland door de eeuwen heen. Het museum dankt zijn naam aan de meekrapteelt. Aan de vele meestoven die in de omgeving hebben gestaan. Grote schuren waar de meekrapplant werd gedroogd en tot poeder verwerkt voor de textielindustrie. Alles over de teelt van dit ooit zo belangrijke gewas wordt in beeld gebracht.
De schoolklas uit de vorige eeuw ligt vol herinneringen. Zittend in de authentieke schoolbanken voor een aap-noot-miesbord komen de verhalen vanzelf naar boven. En in de vitrines schitteren de Thoolse sieraden van de boerinnen. Gouden oorijzers en granaten kettinkjes. Dat niet iedereen het breed kon laten hangen toont de huisvesting van een arbeider, met bedstee en plattebuiskachel. De verzameling keramiek geeft een rijk overzicht van het werk van Chris Lanooy, de in de streek geboren kunstenaar die landelijk en internationaal bekend werd. De Noorse geschenkwoning herinnert aan de watersnoodramp van 1953 toen Stavenisse zwaar werd getroffen. In de Ambachtenschuur pookt de smid geregeld het vuur op. Museum De Meestoof is sinds 1973 ondergebracht in het oude gemeentehuis van het dorp, de kelder is ingericht als Escaperoom. Er is voor elk wat wils: Ier bluuf je kieke…
Contact
Museum De Meestoof
Bierensstraat 6
4697 GE Sint-Annaland
+31 (0)116 652 901
+31 (0)6 2282 6192
info@demeestoof.nl
Ga naar website
Veel gestelde vragen
-
Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.
Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.
Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm. -
Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl. -
Leuk dat je interesse hebt om mee te doen met Collectie Zeeland. Stuur een mail naar info@collectiezeeland.nl. Dan nemen wij contact met je op.
Bekijk hier alvast meer informatie over het Zeeuws erfgoedplatform.
En op deze kennisbank vind je allerlei informatie over registeren en digitaliseren van je erfgoedcollectie. -
Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.