Ga naar de inhoud
Bron Cultuurforum Aardenburg

Deelnemer

Museum Cultuurforum Aardenburg

Zoek in de collectie van Museum Cultuurforum Aardenburg.

Vrij zoeken
Uitgebreid zoeken

Over Museum Cultuurforum Aardenburg

Gekleed in een donker harnas en een rode cape poseert de kleine krijger met zijn zwaard in zijn hand en kijkt ernaar op een donkere achtergrond.
Cultuurforum Aardenburg

In een van de oudste steden van Nederland is Museum Cultuurforum Aardenburg gevestigd. In dit museum leert jong en oud alles over de Romeinse tijd in Vlaanderen en Zeeland. Zo is er een maquette van een fort te zien, kun je diverse Romeinse voorwerpen bekijken en Romeinse spelletjes spelen. Daarnaast is het museum gelegen naast een van de oudste kerken van Zeeland, de Sint-Baafskerk. Hier kun je met behulp van een VR-presentatie een reis naar het verleden maken.

 

Omstreeks 1955 komen wetenschappers erachter dat Aardenburg een rijke archeologische vindplaats is. De vondsten waren zelfs zo groot dat er aangetoond kon worden dat Aardenburg tussen 170 en circa 290 na Chr. een belangrijke Romeinse vesting is geweest. Eeuwen geleden bouwden de Romeinen er namelijk een castellum. Een fort waar militairen gelegerd werden. Maar al eerder woonden er mensen in Aardenburg, boeren in woonstalboerderijen. Met de komst van de Romeinen verschijnen er voor het eerst stenen gebouwen. Rond het jaar 300 vertrekken de Romeinen gedwongen door invallen van Germanen en overstromingen.

 

In de middeleeuwen ontwikkelt Aardenburg zich tot een welvarende stad dankzij de lakennijverheid en -handel. Daarbij profiteerde Aardenburg, net zoals Brugge, van zijn verbinding met de zee via het Zwin.

 

Kortom Aardenburg is een plek vol geschiedenis. Kom met het hele gezin naar het museum en beleef op interactieve wijze hoe de Romeinen aan de Noordelijke grens van hun immense Romeinse Rijk leefden.

Contact

Museum Cultuurforum Aardenburg
Sint Bavostraat 3
4527 CJ Aardenburg

 

+31 (0)117 492 888
info@cultuurforumaardenburg.nl

 

logo Museum Cultuurforum Aardenburg

 

Ga naar website

Veel gestelde vragen

  • Vanaf de homepage kun je rechtsboven kiezen wat je wilt bekijken:
    Collecties (objecten); de verschillende collecties van Zeeuwse erfgoedinstellingen
    Verhalen: verhalen over Zeeland: van de prehistorie tot nu toe.
    Erfgoedlijnen: thema’s binnen de Zeeuwse geschiedenis, zoals ‘strijd tegen het water’ en ‘heren en kerken’.

    Op de homepage zie je ook de zoekbalk waarmee je alle collecties en verhalen kunt doorzoeken. In de zoekbalk kun je trefwoorden invullen, zoals onderwerpen, plaatsnamen, soorten objecten en kunstenaars. Onder de zoekbalk kun je klikken op ‘Uitgebreid zoeken’ om in specifieke velden te zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode zoeken. Of door meerdere velden tegelijk zoeken.

    Je kunt ook binnen één bepaalde collectie zoeken. Klik daarvoor op de pagina (‘tegel’) van een erfgoedinstelling. Op de pagina die opent, vind je meer informatie over de erfgoedinstellingen en daaronder zie je de objecten uit de collectie. Je kunt met de zoekbalk door deze collectie heen zoeken. De resultaten die je ziet, kun je filteren met de filters links op het scherm.

  • Rechts onderaan de homepage vind je de knop account aanmaken.
    Als je op deze knop klikt, word je naar een pagina geleid waar je je kunt registreren voor een Collectie Zeeland account. Met een account kun je dossiers aanmaken met daarin je favoriete objecten, verhalen en andere collectie stukken die te vinden zijn op de website.

    Om te registreren moet je ten minste je e-mailadres en een wachtwoord invullen. Zodra je dat hebt gedaan, klik je onderaan het formulier op de grote oranje balk met daarin het woord registreren. Er opent dan een nieuw scherm. Hier kun je op de blauwe balk met daarin het woord publieksomgeving klikken, waardoor je weer in de zoekomgeving van de website www.collectiezeeland.nl terecht komt.

    Als je je hebt geregistreerd kun je gelijk inloggen op de website door op de knop inloggen te klikken. Deze knop staat rechts bovenaan in het menu op de homepage. Ook ontvang je een e-mail ter bevestiging van het e-mailadres noreply@deventit.nl. Let op: deze e-mail kan in je spam inbox belanden. Mocht je problemen ondervinden, kun je ons altijd een e-mail sturen: info@collectiezeeland.nl.

  • Mogelijk zijn de trefwoorden die je gebruikt te specifiek of gebruik je teveel trefwoorden in één zoekopdracht. Herhaal je zoekactie door minder (specifieke) trefwoorden te gebruiken.
    Wanneer je zoekt naar een collectie-item waarvan je weet dat een erfgoedinstelling dit in de collectie heeft, maar geen resultaat krijgt, neem dan contact op met de betreffende erfgoedinstelling. Je vindt de contactgegevens van erfgoedinstellingen op de pagina ‘Deelnemers’. Weet je niet welke erfgoedinstelling je moet benaderen voor jouw vraag, neem dan contact op met het Collectie Zeeland via info@collectiezeeland.nl.

  • Bij het beeldmateriaal is een Creative Commons-licentie vermeld. Je mag het beeldmateriaal gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden die horen bij die Creative Commons-licentie. Meer informatie over de Creative Commons-licenties vind je op creativecommons.nl/uitleg/.